Eerste rapport over PFAS bij jongeren

26/04/2023 - 14:03

Gisteren werden de eerste resultaten bekendgemaakt van het onderzoek naar de PFAS-blootstelling bij jongeren geboren tussen 2006 en 2009 die sinds minstens 5 jaar binnen de 5 km van chemiebedrijf 3M wonen. De resultaten bevestigen een zorgwekkend beeld maar plaatst deze ook in het juiste perspectief.

Hogere PFAS waarden

Bij 3 op de 4 jongeren in de omgeving van 3M worden hogere PFAS-waarden aangetroffen dan bij hun leeftijdsgenoten elders in Vlaanderen. De waarden zijn het hoogst in Zwijndrecht zone 1 (boven de N70), in Melsele en in Kallo.

Er zijn verschillende PFAS-blootstellingsroutes. De belangrijkste boosdoeners specifiek in de 3M-regio zijn verontreinigde eieren en in mindere mate lokaal geteelde groenten.

Het onderzoek neemt ook effecten waar die gelinkt zijn aan de verhoogde PFAS-bloedwaarden. Het gaat voornamelijk om een verminderde immuniteit (weerstandssysteem), hormoonverstoring en een vertraagde puberteitsontwikkeling.

Dat er effecten zijn, is op zich zorgwekkend. Daarom moeten we inzetten op:

  • Aanpak aan de bron (saneren van de omgeving en dringende uitfasering van alle PFAS)
  • Beperken van de blootstelling aan PFAS aanwezig in de omgeving, voeding en consumptiegoederen (“no regret”-maatregelen)
  • Een algemene gezonde levensstijl. Een gezonde levensstijl bij jongeren bevordert de weerstand, de hormonenhuishouding en de puberteitsontwikkeling.

De onderzoeksresultaten zijn niet goed maar je moet ze bekijken in de volgende context:

  • De effecten liggen binnen de ‘normale’ klinische range van de Vlaamse leeftijdsgenoten. Volgens de onderzoekers zijn ze in die zin niet afwijkend of alarmerend.
  • De vastgestelde effecten betekenen niet dat de jongere ziek zal worden, wel dat er door PFAS een verhoogd risico is op bepaalde aandoeningen op langere termijn. Uit het rapport kunnen we ook niet zomaar effecten op lange termijn concluderen. Zo betekent een vertraging in de puberteitsontwikkeling niet dat er op lange termijn gevolgen zullen zijn.

Het volledige rapport vind je hier.

Meer info

Zit je met vragen over PFAS en gezondheid?
Contacteer dan de preventiemedewerker PFAS Amber Smet
amber.smet@logowaasland.be.
0471 82 24 31